Stäng

Logga in

Ja tack till nyhetsbrev

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Kontaktformulär
Skickar

Personlig assistans – så fungerar det

Personlig arbetsledning

Personlig arbetsledning är grunden i HSAs arbetssätt. Du väljer själv vilka som ska vara dina personliga assistenter och deras arbetsledare.
Som stöd för uppdraget finns administrativ personal som med högsta kompetens inom t.ex. arbetsgivarfrågor, LSS-frågor, lön och ekonomi.

Vi tar det fulla arbetsgivaransvaret, har goda rutiner för hantering av assistansersättningen och löneutbetalningar, ett ambitiöst arbetsmiljöarbete och dokumentations- och kvalitetsrutiner som står väl upp mot Socialstyrelsens krav.

Ett beslut om assistans är personligt och det är alltid du som kund som bestämmer vad du vill göra med det.

Lagstiftningen och myndighetskontakterna kring personlig assistans kan vara en riktig snårskog. Därför erbjuder HSA kostnadsfri assistansrådgivning. Vi kan exempelvis vara ett bra stöd vid en omprövning av ditt beslut eller att hjälpa dig att söka fler timmar. Vi kan även ansöka om personlig assistans från början, om du ännu inte har beslut.

Öppen redovisning för möjlighet att påverka

På Hela Sveriges Assistans ger vi dig en tydlig redovisning av assistanstimmar och omkostnader varje månad. Den insynen gör bland annat att du kan påverka hur och när dina assistanstimmar ska användas.

 


Personlig arbetsledning

Personlig arbetsledning innebär många fördelar. En av dem är att du som kund själv bestämmer vilka som ska vara dina assistenter och vem som ska vara deras närmsta chef,
uppdragets personliga arbetsledare. Beslut kan genom den personliga arbetsledningen fattas snabbt ute i uppdraget av den person som känner dig och uppdraget bäst.
Du kan själv välja att vara arbetsledare. Du kan också överlåta uppgiften till en anhörig eller låta en assistent ta arbetsledaransvaret. Det är helt upp till dig.

HSA som stöd i arbetsledningen

Du har genom huvudkontoret tillgång till expertis inom en mängd områden. Vi har god kunskap och lång erfarenhet inom personalfrågor, LSS och ekonomi. Vi erbjuder även utbildningar som ytterligare kan förbättra din personliga assistans. Alla arbetsledare får en omfattande introduktion på huvudkontoret.

Arbetsledaren har i alla frågor möjlighet att vända sig till våra kund- och personalansvariga eller någon annan på kontoret.
För att underlätta ytterligare finns till exempel även:

 • Hemsidan
 • Arbetsledarhandboken. Ett viktigt stöd med det mesta man kan behöva som arbetsledare i faktaväg
 • Personalhandboken
 • Genomförandeplaner
 • HSA tid – ett digitalt schema och tidrapporteringssystem
 • Webb-baserad grundutbildning för alla personliga assistenter
 • Årlig träff för alla arbetsledare
 • Löpande information från kund- och personalansvariga

Vi uppmuntrar till en dialog där vi gemensamt kan hitta den bästa lösningen för just dina behov. Därför är det viktigt för oss att vara tillgängliga.

 


Roller i assistansuppdraget

Ett assistansuppdrag består alltid av ett antal olika personer. Personerna har olika uppgifter och därmed olika roller. En person kan också ha flera roller.

Man kan vara både kund och arbetsledare och den som är förälder eller anhörig till en kund kan välja att arbeta både som personlig assistent och arbetsledare.
De olika rollerna är

 • Kund
 • Anhörig
 • God man
 • Personlig assistent
 • Arbetsledare
 • Administrativ personal

Som kund har jag assistenter i mitt hem. Jag bestämmer själv hur mitt assistansuppdrag ska fungera. Jag bestämmer vilka jag vill ha som assistenter och vem som ska vara deras arbetsledare. Det kan vara jag själv eller någon annan.

Som anhörig har jag stor kunskap om kundens önskemål och vardag. Därför är jag en viktig del i assistansuppdraget. Jag kan välja om jag vill fokusera på att ”bara” vara anhörig eller mer aktivt delta i assistansuppdraget som personlig assistent eller i rollen som arbetsledare.

Som personlig assistent är min uppgift att ge kunden service i dennes vardag. Som anställd i HSA har jag goda anställningsvillkor och möjlighet till utveckling. Yrket personlig assistent innebär en stor arbetsglädje och ett meningsfullt arbete tillsammans med den person som jag ger personlig assistans. Så här tycker våra personliga assistenter att det är hos oss.

Rollen som personlig assistent är både aktiv och passiv, du ska alltid finnas där men samtidigt måste du kunna ta ett steg tillbaka och låta brukaren vara ensam om han eller hon vill det. Att hålla en bra balans i rollen som personlig assistent är en utmaning. När du arbetar i en annan persons hemmiljö och är hans eller hennes stöd i vardagen, kommer du personen nära inpå. Det förutsätter ett ömsesidigt förtroende från båda håll.

Några saker som är viktiga att tänka på är att skilja på privat och arbete, att du är där som anställd och inte som kompis. Du ska vara kundens röst men inte ta över och bestämma saker. Att värna om kundens personliga integritet är viktigt, förstå att han eller hon har ett privatliv och respektera tystnadsplikten.

För en personlig assistent är arbetsplatsen ingen fysisk plats, utan den är där kunden befinner sig. Arbetsplatsen är alltså i kundens absoluta närhet, och så fort du avviker från kunden avviker du från din arbetsplats/arbetsuppgift. Det betyder med andra ord att en personlig assistent inte ”kan göra ett snabbt ärende till banken”, ”fixa tvätten, när kunden vilar” eller ”rasta sin hund en kort sväng”.

Det betyder dock inte att du ska sitta bredvid kunden hela tiden. Men du måste vara mentalt fokuserad, kunna läsa av signaler och se när kundens behov av assistans uppstår.
Tänk på att även om kundens hem är din arbetsplats, så är det du som är gästen och får anpassa dig dit du kommer.

Som personlig arbetsledare är jag de personliga assistenternas närmaste chef och HSAs arbetsgivarrepresentant. I rollen som arbetsledare har jag ansvar för olika områden. Eftersom jag ansvarar för ett specifikt uppdrag kan jag ha allt mitt fokus på att utveckla och förbättra just det assistansuppdraget.

Som administrativ personal är min uppgift att ha koll på lagar och regler så att de personliga arbetsledarna och de personliga assistenterna kan göra ett bra jobb och kunden kan leva det liv som hon eller han önskar. Kunniga administratörer ger ett tryggt assistansuppdrag.

 

Möt några av våra arbetsledare och personliga assistenter

I folktron är prästkragen en blomma med magiska krafter. Den är också Skånes landskapsblomma.