Stäng

Logga in

Ja tack till nyhetsbrev

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Kontaktformulär
Skickar

FAQ om Covid -19 och säsongsinfluensan för dig inom Hela Sveriges Assistans

Här har vi samlat många av de frågor och svar vi möter just nu.

Vi gör inga bedömningar kring smitta och sjukdom och råder dig att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Eftersom informationen ändras fort kan informationen på denna sida snabbt bli inaktuell. Senaste information från myndigheterna är alltid det som gäller.


Nya riktlinjer från 20 januari

Folkhälsomyndigheten inför nya råd och rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19 i samhället och för att minska risken för att hälso- och sjukvården blir för hårt belastad. Från och med den 8 december 2021 rekommenderas alla att hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus.

Från 12 januari gäller att vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang.

Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera alla vuxna att om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil. Samt att använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndigheten beslutar vidare att rekommendera arbetsgivare att göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare. Här är det viktigt att ni gör en riskbedömning innan till exempel möten, utbildning och introdktion.

Den som inte är vaccinerad löper ökad risk att få svår covid-19. För att undvika att själv bli smittad bör du som inte är vaccinerad vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att du bör undvika inomhusmiljöer där många människor samlas.

 


Testning

Alla kommer inte att testas den närmsta tiden på grund av att testkapaciteten inte räcker till. Om du har symtom ska du som anställd inom Hela Sveriges Assistans testa dig. Rekommendationen att testa sig gäller även den som arbetar inom annan vård och omsorg samt elever i grund- och gymnasieskola.

Om du tagit hemtest som visar positivt ska du räkna dig som Covid-smittad och behöver inte ta ytterligare test. Har du inte möjlighet att testa dig eller i hemtest får negativt svar (men har symtom) stannar du hemma i fem dagar, varav två dagar ska vara feberfria och du ska ha känt dig återställd.

 


Sjuk

För den som insjuknar i Covid 19 gäller fem dagars karantän från insjuknande. Precis som tidigare ska du varit feberfri och känt dig återställd i minst två dagar innan du återgår i arbete. Se information ovan angående testning.

Om du har symtom men inte kunnat testa dig stannar du hemma i fem dagar, varav två dagar ska vara feberfria och du ska ha känt dig återställd.

 


Förhållningsregler till den som bor med en person som är smittad eller har bekräftad covid-19

Om någon i hushållet är smittad/insjuknar ska du vara i karantän fem dagar även om du är symtomfri.

Den som är symtomfri och har tagit vaccin dos 3 får gå till arbete och skola om det anses vara nödvändigt. Det samma gäller om du haft konstaterad covid-19 de senaste tre månaderna. Karantänen gäller fortsatt i andra sammanhang. Rådgör alltid med kunden, arbetsledaren eller kund- och personalansvarig om någon i ditt hushåll är smittad.

 


Det är viktigt att vi hjälps åt och visar varandra hänsyn under den här tiden.

 


 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Handsprit

Allas vår hälsa

Då vi många gånger utför assistans hos personer som ingår i riskgrupperna är det utöver det som står ovan väldigt viktigt att vara noggrann med hygienen.

Här finns också en pdf ni kan skriva ut som tydligt visar hur man på bästa sätt tvättar sina händer.

Ta hand om dig!


Socialstyrelsens information för att hindra smittspridning och använda skyddsutrustning

Presentationen vänder sig till dig som är ny på jobbet. För dig som arbetat länge och redan kan de här åtgärderna kan informationen vara bra för att uppdatera dina kunskaper och vara ett stöd att lära andra mindre vana kollegor vad som gäller.

Presentationen innehåller information om:

 • Smittor och smittvägar
 • Covid-19
 • Basal hygien
 • Skyddsutrustning
 • Arbete inom omsorg
 • Vad gör sjukvården?

 


Vaccination – var rädda om varandra!

Genom att vaccinera dig skyddar du våra kunder, dina arbetskamrater och dig själv. Därför uppmanar vi alla anställda att vaccinera sig mot covid-19. Om du söker en ledig tjänst som personlig assistent hos oss finns det krav på att du är vaccinerad. Det framgår i så fall redan i annonsen och beror på att den som har personlig assistans är i riskgrupp.

 


Vaccin dos 3

Vaccination dos 3 är nu öppen för alla över 18 år i samtliga regioner. Erbjudandet gäller dig som tagit din andra dos för fem månader sedan eller mer.

 


Rekommendationer för den som rest utomlands och återkommer till Sverige

Om du får symtom
Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under 14 dagar från ankomsten till Sverige. Får du symtom ska du testa dig så snart som möjligt. Se webbplatsen 1177.se för hur du går tillväga i den region du befinner dig i. Det gäller även om du är vaccinerad eller om det har gått mer än sex månader sedan du hade bekräftad covid-19.

Ovaccinerade bör alltid testa sig efter inresa
Du bör testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se.

Var försiktig med vilka du träffar de närmaste 14 dagarna efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp. Om du är smittad riskerar du att sprida smittan vidare, till exempel på din arbetsplats och inom din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans till andra människor.

Rekommendationen gäller till och med den 31 december.

 


Säsongsinfluensan 2021/2022

Då många av oss har ett otränat immunförsvar efter snart två år av ”isolering” finns farhågor om att årets säsongsinfluensa kommer få extra stor spridning.

Folkhälsomyndigheten och flera Regioner rekommenderar att vård- och omsorgspersonal som arbetar nära riskgrupperna ska vaccinera sig mot influensa. Du bokar själv din vaccination och har möjlighet att få kostnaden ersatt mot att du skickar in ditt kvitto till HK.

 


Kunden är sjuk

Assistans pågår alla dagar oavsett om kunden är frisk eller sjuk. Här kan arbetsledaren med kort varsel behöva göra ändringar i schemat för att utsätta så få som möjligt för smitta, din arbetstid kan med andra ord komma att förskjutas efter överenskommelse. En bas med skyddsutrustning ska finnas i alla uppdrag. Får ni akut brist tar ni kontakt med HSA HK.

Utöver basala hygienrutiner gäller detta:

 • Bär arbetskläder med korta ärmar
 • Sätt upp ditt hår om det är långt
 • Använd inte klocka eller smycken.
 • Håll naglarna korta

I arbetsmoment nära kunden används:

 • plastförkläde
 • skyddshandskar
 • visir
 • munskydd

Kunden är sjuk och vistas på sjukhus

Om kunden har beslut om assistans på sjukhus ska du vara där under din arbetstid. Om sjukhusvistelsen beror på Coronasmitta får vi följa de riktlinjer sjukvården ger vid aktuellt tillfälle. Om kunden under ditt arbetspass åker in på sjukhus ska du alltid kontakta arbetsledaren i första hand och om denne inte nås HSA. Vi nås på 08-55 77 19 00 under kontorstid och journummer 08-55 77 19 20 övrig tid. Journumret är endast till för akuta situationer.

 


Eftersom vi arbetar med en riskgrupp inom vård- och omsorg och samhället är beroende av att vi gör vårt arbete så uppmanar jag er att vara noggranna med att tvätta händerna.

Roy Sundvall 

 


Säsongsinfluensan 2021/2022

Då många av oss har ett otränat immunförsvar efter snart två år av ”isolering” finns farhågor om att årets säsongsinfluensa kommer få extra stor spridning.

Folkhälsomyndigheten och flera Regioner rekommenderar att vård- och omsorgspersonal som arbetar nära riskgrupperna ska vaccinera sig mot influensa. Du bokar själv din vaccination och har möjlighet att få kostnaden ersatt mot att du skickar in ditt kvitto till HK.

 


Länkar

 Kontaktuppgifter HSA

Du når huvudkontoret som vanligt på 08-55 77 19 00 eller info@hsaab.se. Använd gärna dessa kontaktvägar i första hand om det är så att just den du söker inte är på plats.

Är du arbetsledare kan du med fördel även använda kontaktvägen arbetsledare@hsaab.se

Skulle en akut situation uppstå utanför kontorstid är även jourtelefonen bemannad som vanligt.

 

Folkhälsomyndigheten

1177

11313

SOS Alarm

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Krisinformation

Försäkringskassan

Regeringen

Utrikesdepartementet


HSA i sociala medier – om du vill ha snabbare information

Facebook – företagssidan

Facebook – gruppen personlig assistent

Facebook – gruppen arbetsledare

Instagram