Stäng

Logga in

Ja tack till nyhetsbrev

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Kontaktformulär
Skickar

FAQ om Covid -19 och säsongsinfluensan för dig inom Hela Sveriges Assistans

Här har vi samlat många av de frågor och svar vi möter just nu.

Vi gör inga bedömningar kring smitta och sjukdom och råder dig att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Eftersom informationen ändras fort kan informationen på denna sida snabbt bli inaktuell. Senaste information från myndigheterna är alltid det som gäller.

 


Nya riktlinjer – Förhållningsregler till den som bor med en person som har covid-19

Alla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inte. Det framgår av Folkhälsomyndighetens uppdaterade vägledning för smittspårning.

När en person testar positivt för covid-19 får de som bor i samma hushåll förhållningsregler om att stanna hemma i sju dagar räknat från den dag personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, oavsett om man har symtom eller inte och oavsett ålder. För smittbärarpenning behöver du ett läkarintyg. Läs mer hos Försäkringskassan.

Alla rekommenderas också att testa sig. Den som har symtom rekommenderas att testa sig direkt då symtomen uppstår. Den som inte har symtom testar sig istället fem dagar efter det att personen i hushållet som testat positivt provtog sig.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

Den som inte får symtom och har fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter det att personen i deras hushåll testade positivt.

Personer som har haft konstaterad covid-19 under de senaste sex månaderna är undantagna från rekommendationen att stanna hemma och testa sig om någon i deras hushåll testar positivt. Länk till Folkhälsomyndigheten här. 

 


Det är viktigt att vi hjälps åt och visar varandra hänsyn under den här tiden.

 


 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Handsprit

Allas vår hälsa

Då vi många gånger utför assistans hos personer som ingår i riskgrupperna är det utöver det som står ovan väldigt viktigt att vara noggrann med hygienen.

Här finns också en pdf ni kan skriva ut som tydligt visar hur man på bästa sätt tvättar sina händer.

Ta hand om dig!


Socialstyrelsens information för att hindra smittspridning och använda skyddsutrustning

Presentationen vänder sig till dig som är ny på jobbet. För dig som arbetat länge och redan kan de här åtgärderna kan informationen vara bra för att uppdatera dina kunskaper och vara ett stöd att lära andra mindre vana kollegor vad som gäller.

Presentationen innehåller information om:

 • Smittor och smittvägar
 • Covid-19
 • Basal hygien
 • Skyddsutrustning
 • Arbete inom omsorg
 • Vad gör sjukvården?

 


Vaccination – var rädda om varandra!

Genom att vaccinera dig skyddar du våra kunder, våra arbetskamrater och dig själv. Därför uppmanar vi alla anställda att vaccinera sig mot Covid-19. Om du söker en ledig tjänst som personlig assistent hos oss kan det i vissa fall finnas krav på att du är vaccinerad. Det framgår i så fall redan i annonsen och beror på att den som har personlig assistans är i riskgrupp.

 


Vaccin dos 3

En tredje dos vaccin mot covid-19 erbjuds dig som är född 1956 eller tidigare. Även du som bor på särskilt boende, har hemsjukvård eller hemtjänst eller är anställd vid SÄBO, kommunal hemtjänst eller hemsjukvård samt dig som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling och är 18 eller äldre erbjuds en tredje dos.

För personlig assistans och personliga assistenter finns i dag inget förtydligande om vad som gäller. Är du anställd och tog ditt sista vaccin tidigt under året kan du höramed din region vad som gäller där (bedömningen kan skilja sig åt mellan regionerna). Om du blir erbjuden vaccin och behöver intyg om anställning hör du av dig till våra kund- och personalansvariga via mail, arbetsledare@hsaab.se, eller ringer växeln på 08-55 77 19 00. Hos 1177 kan du få information om din region.

 


Rekommendationer för den som rest utomlands och återkommer till Sverige

Om du får symtom
Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under 14 dagar från ankomsten till Sverige. Får du symtom ska du testa dig så snart som möjligt. Se webbplatsen 1177.se för hur du går tillväga i den region du befinner dig i. Det gäller även om du är vaccinerad eller om det har gått mer än sex månader sedan du hade bekräftad covid-19.

Ovaccinerade bör alltid testa sig efter inresa
Du bör testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se.

Var försiktig med vilka du träffar de närmaste 14 dagarna efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp. Om du är smittad riskerar du att sprida smittan vidare, till exempel på din arbetsplats och inom din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans till andra människor.

Rekommendationen gäller till och med den 31 december.

 


Säsongsinfluensan 2021/2022

Då många av oss har ett otränat immunförsvar efter snart två år av “isolering” finns farhågor om att årets säsongsinfluensa kommer få extra stor spridning.

Folkhälsomyndigheten och flera Regioner rekommenderar att vård- och omsorgspersonal som arbetar nära riskgrupperna ska vaccinera sig mot influensa. Du bokar själv din vaccination och har möjlighet att få kostnaden ersatt mot att du skickar in ditt kvitto till HK.

 


Kunden är sjuk

Assistans pågår alla dagar oavsett om kunden är frisk eller sjuk. Här kan arbetsledaren med kort varsel behöva göra ändringar i schemat för att utsätta så få som möjligt för smitta, din arbetstid kan med andra ord komma att förskjutas efter överenskommelse. En bas med skyddsutrustning ska finnas i alla uppdrag. Får ni akut brist tar ni kontakt med HSA HK.

Utöver basala hygienrutiner gäller detta:

 • Bär arbetskläder med korta ärmar
 • Sätt upp ditt hår om det är långt
 • Använd inte klocka eller smycken.
 • Håll naglarna korta

I arbetsmoment nära kunden används:

 • plastförkläde
 • skyddshandskar
 • visir
 • munskydd

Kunden är sjuk och vistas på sjukhus

Om kunden har beslut om assistans på sjukhus ska du vara där under din arbetstid. Om sjukhusvistelsen beror på Coronasmitta får vi följa de riktlinjer sjukvården ger vid aktuellt tillfälle. Om kunden under ditt arbetspass åker in på sjukhus ska du alltid kontakta arbetsledaren i första hand och om denne inte nås HSA. Vi nås på 08-55 77 19 00 under kontorstid och journummer 08-55 77 19 20 övrig tid. Journumret är endast till för akuta situationer.

 


Eftersom vi arbetar med en riskgrupp inom vård- och omsorg och samhället är beroende av att vi gör vårt arbete så uppmanar jag er att vara noggranna med att tvätta händerna.

Roy Sundvall 

 


 

Länkar

 Kontaktuppgifter HSA

Du når huvudkontoret som vanligt på 08-55 77 19 00 eller info@hsaab.se. Använd gärna dessa kontaktvägar i första hand om det är så att just den du söker inte är på plats.

Är du arbetsledare kan du med fördel även använda kontaktvägen arbetsledare@hsaab.se

Skulle en akut situation uppstå utanför kontorstid är även jourtelefonen bemannad som vanligt.

 

Folkhälsomyndigheten

1177

11313

SOS Alarm

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Krisinformation

Försäkringskassan

Regeringen

Utrikesdepartementet


HSA i sociala medier – om du vill ha snabbare information

Facebook – företagssidan

Facebook – gruppen personlig assistent

Facebook – gruppen arbetsledare

Instagram